уторак, 29. март 2011.

La cuisine chinoise! Chinese lunch!

欢迎 

Kao sto pise iznad na podjednostavljenom kineskom, Dobrodosli! Na prvi cas kuvanja sa mojom malenkoscu! Da pocnem ovako, veliki sam gurman, i bavim se kuvanjem izmedju ostalog, to mi je velika strast (vuce korene iz detinjstva). Posto cesto pravim sa najblizim drustvom sedeljke, obicno tad i kuvam, najpopularnija hrana medju njima je kineska. To obicno bude piletina sa kikirikijem ili pohovana teletina u slatko kiselom-sosu... Ali favoriti su mi izmisljotine, to je trenutak kad se talenat, masta i inspiracija pokazu na delu! :) 
Danas cemo uciti, tj vi, kako se pravi kineska hrana. Odmah da vam kazem, ne to nisu psi i macke! Kinezi mozda jedu insekte, ali to ne! Za prvu lekciju je dovoljna "Piletina sa kikirikijem" .



Piletina sa kikirikijem za 4 osobe :

2 bela mesa (po mogucstvu bez kostiju, da vama bude lakse)
1/4 kupusa
1 crni luk
2 sargarepe
1 mala kesica kikirikija (ali slobodno stavite koliko zelite)
susamovo ili obicno ulje
soja sos (dark)
gustin
secer

Belo meso iseckati na male slajfne i odloziti u ciniju. Staviti Vog ( kineski tiganj ovalnog oblika, moze i obican, ali se preferira Vog ) na sporet ( plin bi vise odgovarao ), ukljuciti vatru na malo jace, ali ne najjace! Sipate malo ulja, onako od oka da cisto pokrije malo povrsinu. Dok se Vog ugreje uzmete i iseckate kupus, isto da budu slajfne ili na pruge, nazovite to kako god zelite :) Onda stavite piletinu u Vog, i odmah sipate soja sos, ne previse, ali da piletina lepo upije i poprimi boju, odmah promesati i ostaviti je da se przi 5 minuta, nadgledati svo vreme. Piletina ce ispustiti svoj sok, i malo se krckati. Dok se piletina przi, vi sargarepe ocistite i isecete prvo na pola horizontalno, pa onda vodoravno, a zatim je iseckate na slajfne. Promesati piletinu i sipati malo vode, da se i dalje krcka. Zatim iceskate luk na kolutove, pa te kolutove na pola. Kupus, sargarepe i luk sipate u Vog. Sargarepe trebaju da budu mekane kad jelo bude gotovo, zato ih treba dobro skuvati. Sve to lepo promesate i pustite da se kuva. Sipate jos malo soja sosa. I dodajete po malo vode, kad vidite da je nema u tiganju. Sve to neka se kuva izmedju  10-15 min, zavisno od tvrdoce sargarepe! Kao sto sam rekao malo pre, sargarepa treba da bude meka. Da bi ste proverili dal je piletina gotova, izvadite jedno parce i presecete na pola, i mozete videti dal je gotovo. E sad, ja sipam dosta secera, recimo punu soljicu za kafu, jer treba da bude kontrast izmedju slanog i slatkog. Promesajte i sipajte kikiriki i malo vode.  Opet promesati, i zatim probati, da bi se videlo da li jos treba dodati secera ili soje. Zatim uzmete soljicu za kafu, i u nju sipate vrh punu kafenu kasicicu gustina i u soljicu sipate vode do vrha, to promesate, ne smeju da budu grudvice! I to sipate u Vog. Dok sipate, mesajte, sve dok se sok u tiganju ne zgusne, po potrebi dodati jos gustina. Kada se to sve zgusne, Piletina sa kikirikijem je gotova!

Napomena : Mozete koristiti i papriku kao dodatak pored kupusa, sargarepe i luka!

Za prilog mozete na praviti pirinac sa povrcem :



pirinac (kafena solja)
zamrznuto povrce (imate u svakoj prodavnici mislim da se zove MIX)
jedno jaje
soja sos

Stavite pirinac (jednu vecu kafenu solju) da se kuva (ja to stavim u cinuju pa to u mikrotalasnu, brze je :) )  Zatim izdinstate zamrznuto povrce, i stavite ga u predhodno korisceni Vog. Dok se to przi dodate jedno jaje i mesate da se sve lepo spoji zatim dodate skuvani pirinac, promesate i sipate soja sos. Promesate ponovo i to je! Sipati u cinije i digg in! :)

Et Voila! Bon appetit!


To go!
                                    



bisous bisous

2 коментара:

thanks for commenting